Zašto su klice korisne

Bilo da su od povrća, mahunarki ili žitarica, klice su blagotvorne za organizam.

Klijanjem počinje život u semenu, počinje da raste i razvija se u biljku. U tom procesu sve složene rezervne materije u semenu (skrob, masti, proteini) se razlažu na prostije oblike: skrob prelazi u proste šećere, masti se razlažu na slobodne masne kiseline, a proteini na svoje osnovne amino-kiseline, kao što se događa i u digestivnom traktu.

Zato su klice jedna od najvrednijih vrsta hrane jer su hranljive materije višestruko povećane i u takvom obliku da po ulasku u organizam lako se usvajaju i iskorišćavaju.

Korisno je svakodnevno unositi sveže klice

Potapanjem semena počinje proces klijanja koji će na kraju dati novu biljku. Taj složeni proces kontrolišu enzimi, vitamini i mineralne materije koji dostižu maksimum kada seme klija i kao takve ne mogu se naći u konvencionalnoj ishrani.

Svoju najveću snagu i vitalnost biljka dostiže upravo u klicama.

Životna energija proklijalog semena jača imunitet, stimuliše i pročišćava organizam od toksina, reguliše proces obnavljanja ćelija i podmlađuje organizam. To nije samo hrana za telo, nego potiče i rad mozga i obnovu nervnih ćelija. Ona daje mladost i vitalnost i telu i umu. Klice su izvor zdravlja i nezamenjiva namirnica u ishrani osobama koje teže zdravom životu.


Nutritivna vrednost klica


Enzimi

Potapanjem semena aktiviraju se enzimi koji započinju proces stvaranja biljke. Tim procesom se naglo povećava količina upravo onih enzima koje inače u ustima razgrađuju skrob i šećer, čime počinje proces varenja hrane. U proklijanom semenu enzimi su u savršeno čistom obliku.

Vitamini

Klice su bogat izvor vitamina, posebno u vodi topivi vitamin C i najveći deo B-kompleksa. Sadržaj vitamina drastično se povećava tokom klijanja (vitamin E, karoten (provitamin A), vitamin K i dr.). U klicama, koje su još živa hrana što raste u trenutku kada se konzumira, vitamini se i dalje stvaraju.

Aminokiseline

Pri klijanju, proteini u semenu se razlažu na svoje osnovne aminokiseline što ih čini lakšim za iskorišćavanje i bez štetnih amonijačnih jedinjenja. Količina aminokiselina u klicama se povećava na račun ugljenih hidrata i masnoća.

Minerali

Tokom klijanja minerali se vežu za proteine, što telu olakšava njihovu apsorciju. To važi i za alkalne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkalizuju telo i štite ga od bolesti.

Masne kiseline

Sadržaj esencijalnih masnih kiselina takođe buja pri klijanju. U procesu klijanja povećava se količina nezasićenih na račun zasićenih masnih kiselina.

Vlakna

Klice su takođe dobar izvor vlakana. Oni su najvažniji u procesu varenja hrane i mršavljenja, jer se vežu na masti i toksine u telu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.


Klice - živa hrana

Klice su živa hrana koja još raste u trenutku kad se konzumira. One su visoko vredna i hranjiva namirnica, puna enzima koji su potrebni metabolizmu. Kad jedete klice, one kao da su napola već svarene hranljive materije koje se lako prilagođavaju, tako da telu ostavljate više energije za bitnije stvari!

Organizam koristi 60% od svoje energije za iskorišćavanje hrane. Pankreas, jetra i drugi organi su jako opterećeni u procesu varenju, pri čemu trošimo naš vlastiti rezervoar stvaranja energije ili tzv. enzima. Kad koristite živu hranu pomažete organizmu pri varenju hrane i iskorišćavanju hranljivih materija.

Konzuniranjem žive hrane osećamo se bolje, ona nam daje energiju i pročišćava organizam od toksine.

Pripremajte tegle sa klicama svakog dana, jednostavno je i lako. Izaberite vrstu semena po svom ukusu i dodajte klice u svakom jelu, od salata do sendviča. Sveže klice kao dodatak hrani, bitno će doprineti vitalnosti i zdravlju cele porodice!

Zato koristite klice i uživajte u njihovom ukusu.

ul. Milana Predića br. 20

11000 Beograd, Srbija

tel: +381 11 286 11 87

office@semesemena.co.rs