Sve što vam je potrebno za sveže klice je nekoliko minuta na dan.

Kako napraviti klice kod kuće

1. Izaberite jednu vrstu semena po svom ukusu.
2. Jedna veća tegla.
3. Jedna gaza i gumica.

4 koraka do SUPER klica


Natapanje

Stavite sadržaj kesice u veću teglu, prelijte seme vodom, prekrijte teglu gazom i pričvrstite gumicom. Stavite teglu na tamno i prozračno mesto. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C. Što je toplije to će seme brže klijati. Ostavite da odstoji od 4-12h u zavisnosti od vrste. Tvrđem semenu je potrebno duže potapanje, čak i do 12 sati, a mekšem semenu dovoljna su i 3-4 sata. Semena sa vrlo mekim omotačom, kao što je seme rukole i kres salate, ne sme predugo biti natopljeno u vodi. Time će se tokom klijanja omotač pretvoriti u želatinastu masu, što izaziva stvaranje plesnivosti. Zato je najbolje ovo seme samo prskati vodom 3-4 puta u prvih 12 sati, a ne potapati.

Ispiranje

Posle potapanja, iscedite vodu iz tegle (kroz gazu) i dobro isperite seme vodom sobne temperature. Neka seme ostane vlažno, ali da ne pliva u vodi. Ovaj postupak ponavljajte 2 do 3 puta na dan, dok klice nisu spremne za upotrebu. Važno je ispirati seme svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni. Četvrti dan klice možete izneti na indirektnu sunčevu svetlost kako bi dobile zelenu boju.

Berba

Većina klica je spremno za upotrebu u roku od 4-6 dana, dok je nekim kulturama potrebno i do 14 dana. Klice su spremne za upotrebu kad se formiraju i otvore listići. Neke klice, npr. pšenice mogu da se konzumiraju i ranije, drugi ili treći dan, dovoljno je da klice narastu do veličine zrna ili od 0,5-1,5cm. Eksperimentišite kada su najukusnije, koristite jedan deo pšeničnih klica kada su duge samo 0,5cm, a ostatak ostavite da naraste 1-2cm. Mogu da se koriste dok ne počne da se pojavljuje koren.

Prinos

Kad su klice spremne za upotrebu, stavite ih u duplo veću posudu i potopite u hladnu vodu da biste ih očistili. Ljuspice semenke će isplivati na površinu, pa ih možete odstraniti cediljkom ili kašikom. Kad ih isperete, dobro ih iscedite i osušite. Nakon toga možete ih staviti u posudu sa poklopcem ili plastičnu kesu i odložiti u frižider. Klice se mogu čuvati u frižideru nekoliko dana. Količina klica koju dobijete biće nekoliko puta veća od količine semena koje ste upotrebili. Prinos kod neke kulture je i do 7 puta veći. Stoga, treba stavljati manju količinu semena, da se prekrije dno tegle, kako bi seme imalo prostora za klijanje. Jedna kesica Seme za Klice je dovoljna za jedno naklijavanje.



Dobro je znati!


Naklijalo seme neuobičajenog mirisa i izgleda (plesnivo i sl.) ne upotrebljavati za ishranu. Pojava plesni lako se prepoznaje i ako nemate iskustva. Ukoliko u mirisu ili ukusu osetite početak trulenja ne konzumirati.

Pre upotrebe klice treba dobro isprati vodom, dok klice mahunarki (mungo pasulj, zeleno i crveno sočivo i dr.) pre upotrebe treba termički obraditi.

Da biste povećali hranljivost i ulepšali izgled, nekoliko sati pre stavljanja u frižider klice izložite sunčevoj svetlosti.

Klice koje su bile izložene svetlosti sadrže više vitamina C od onih koje su klijale u mraku.

Klice mogu biti dodatak svakom jelu, od salata do sendviča. Dodajte supama, nadevima, jelima od mesa, omletima ili umesite ih u testo za hleb.

U suvoj i toploj klimi, klice klijaju i rastu brže, pa ih treba češće ispirati vodom, a gazu održavati vlažnom.

Zimi klice mogu klijati na različitim mestima u kući, najbolje u kuhinji gde je toplije, čak i blizu šporeta ili nekog drugog grejnog tela.

Klice možete uzgajati i na radnom mestu, jer vam za to neće trebati puno prostora.

Posle svakog klijanja dobro operite staklene posude, možete čak i da ih sterilišete.

Ne bacajte vodu u kojoj ste prvi dan natapali semenke. Biće mutna, prljavo žućkasta, verovatno i neprijatnog mirisa. Ali vaše kućno cveće i zelenilo biće vam zahvalno ako ga zalijete tom vodom, jer u njoj je mnogo minerala koje će dobro doći svakoj biljci.


Seme za klice Natopiti Ispirati Berba Prinos
vrste vreme natapanja u satima dnevno ispiranje trajanje klijanja u danima seme prema količini klica
Brokoli 8-12 2-3 6-7 1:5
Crveni Kupus 6-12 2-3 7-8 1:5
Kupus 6-12 2-3 7-8 1:5
Lucerka 6 2-3 5-6 1:7
Pšenica 12 3-4 4-6 1:2
Crveno Sočivo 8-10 2-3 6-7 1:5
Zeleno Sočivo 8-10 2-3 6-7 1:5
Mrkva 12 2-3 8-12 1:5
Rotkvica 4-6 3-4 4-5 1:3
Japanska Rotkvica 4-6 2-3 4-5 1:5
Bela Slačica 6-12 2-3 5-6 1:5
Crna Slačica 6-12 2-3 5-6 1:5
Rukola Samo prskati vodom 3-4 5-6 1:5
Cvekla 8-12 2-3 6-7 1:5
Kres Salata Samo prskati vodom 3-4 7-8 1:5
Mungo Pasulj 8 2-3 4-6 1:2
Vlašac 8-12 2-3 14 1:4,5

ul. Milana Predića br. 20

11000 Beograd, Srbija

tel: +381 11 286 11 87

office@semesemena.co.rs