Klice Brokolija jačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljan efekat na digestivni trakt i detoksikaciju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, B, C, E i mineral kao što su: kalijum, kalcijum, jod, magnezijum i sumpor. Pomažu u jačanju imuniteta i smanjivanju rizika od tumora.
Klice Brokolija imaju beli izdanak i svetlo zelene listiće. Imaju jak i ljut ukus, pa su pogodne da se kombinuju sa salatama, kanapeima, mesom, ribom, mahunarkama, sirom, pa čak i sendivičima.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Crvenog Kupusa jačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljan efekat na digestivni trakt I detoksikaciju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, B, C, E i mineral kao što su: kalcijum, gvožđe, fosfor, jod, kalijum, cink, magnezijum I sumpor.
Klice Crvenog Kupusa imaju ljubičasti izdanak i zelene listiće. Vrlo su ukusne i obično se jedu uz salate, kanapee i druga jela.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Kupusajačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljan efekat na digestivni trakt i detoksikaciju zahvaljujući visokom sadržaju vitamina A, B, C, E i mineral kao što su: kalcijum, gvožđe, fosfor, jod, kalijum, cink, magnezijum i sumpor.
Klice Kupusa su vrlo ukusne i obično se jedu uz salate, kanapee i druga jela.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Lucerkesu visoko energetska hrana i bogate su vitaminima B1, B2, E, K, D, a pogotovo vitaminom A, mineralima kao što su fosfor i kalcijum (pet puta više nego u mleku), magnezijumom, gvožđem, kalijumom, sumporom i optimalnom količinom proteina. Izuzetno su zdrave i koriste se pri oporavku nakon bolesti, kao i u prevenciji od anemije i osteoporoze. Izuzetna hrana su za ljude koje se bave sportom ili teškim fizičkim aktivnostima.
Klice Lucerke Lucerke imaju beli izdanak i male zelene listice, a zahvaljujući blagom ukusu mogu se jesti kuvane, ali i sirove u salatama. Preporučljivo je svaki dan piti sveže pripremljen sok od klice lucerke.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:7 što znači da če klice porasti u volumenu 7 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Pšenicesu bogate proteinima, ugljenim hidratima, vitaminima C, E, B, B17, mineralima kao što su: kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum I kalijum. Klice pšenice su visoko energetska hrana i utiču na elastičnost tkiva, brži rast kose i noktiju.
Klice Pšenice imaju blagu kus. Koriste se u salatama, kanapeima i pitama, kao i u pripremi šejkova I pirea od povrća. Posebno su preporučljive u dijetama za mršavljenje, zbog dobrih nutritivnih osobina I minerala. Klice pšenice, sveže ili sušene, su odličan dodatak u pripremi hleba, raznih peciva I slatkih jela.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto. Najpovoljnija temperature je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni. Klice pšenice mogu da se konzumiraju već drugi ili treći dan, dovoljno je da klice narastu do veličine zrna ili od 0,5-1,5cm. Eksperimentišite kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,5cm, a ostatak ostavite da naraste 1-2cm. Mogu da se koriste dok ne počne da se pojavljuje koren.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:2 što znači da če klice porasti u volumenu 2 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Sočiva imaju visak sadržaj ugljenih hidrata, proteina, vlakana, gvozđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma, bogate su vitaminima (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E). Pomažu u regulisanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Imaju nizak sadržaj nezasićenih masnih kiselina, koje su korisne u prevenciji asterioskleroze. Pomazu pri hidraciju ćelija i zatezanju kože.
Klice Sočiva bi trebalo konzumirati kuvane na pari ili kuvane u vodi nekoliko minuta. Njihov blag ukus je pogodan uz žitarice (hleb, pirinač, testenina).
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto. Najpovoljnija temperature je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni. Klice sočiva mogu da se konzumiraju kad narastu od 0,7-2 cm. Eksperimentišite kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,7cm, a ostatak ostavite da naraste 1-2cm.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati, termički obraditi.
Klice Zelenog Sočiva imaju visak sadržaj ugljenih hidrata, proteina, vlakana, gvozđa, kalcijuma, fosfora, kalijuma, bogate su vitaminima (A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E). Pomažu u regulisanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Imaju nizak sadržaj nezasićenih masnih kiselina, koje su korisne u prevenciji asterioskleroze. Pomazu pri hidraciju ćelija i zatezanju kože.
Klice Zelenog Sočiva bi trebalo konzumirati kuvane na pari ili kuvane u vodi nekoliko minuta. Njihov blag ukus je pogodan uz žitarice (hleb, pirinač, testenina).
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto. Najpovoljnija temperature je između 18°C i 21°C. Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni. Klice sočiva mogu da se konzumiraju kad narastu od 0,7-2 cm. Eksperimentišite kada su najukusnije, koristite jedan deo klica kada su duge samo 0,7cm, a ostatak ostavite da naraste 1-2cm.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati, termički obraditi.
Klice Mrkve su bogate vitaminima B, C, D, E, karotenom I mineralima.
Klice Mrkve imaju blago-gorak ukus, pa je bolje ako se pomešaju sa drugim vrstama klica, kao što jeLucerka, dobije se lekovita I zdrava mešana salata.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:3,5 što znači da če klice porasti u volumenu 3,5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Rotkvice imaju veoma visok sadržaj nutritivnih substanci kao što su: gvožđe, jod i vitamini (A, B1, B2, C i PP). Pomažu u jačanju mišićnog tkiva, poboljšanju vida, imaju antiseptičko dejstvo i stimulišu lučenje želudačne kiseline čimese poboljšava proces varenja.
Klice Rotkvice su ljubičaste boje sa zelenim listićima, mogu se konzumirati same, uz kanapee i druga jela. Njihov blago ljuti ukus je pogodan začin za salate, meso i ribu.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:3 što znači da če klice porasti u volumenu 3 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Japanske Rotkvice imaju visok sadržaj nutritivnih vrednosti kao što su vitamini (A, B1, B2, C i PP) i minerali (gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum i fosfor) . Pomažu u jačanju mišićnog tkiva, vida, imaju antiseptičko dejstvo i stimulišu lučenje želudačne kiseline čime se poboljšava proces varenja.
Klice Japanske Rotkvice se mogu konzumirati same, uz kanapee i druga jela. Njihov blago ljuti ukus je pogodan začin za salate, meso i ribu.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Bele Slačice su bogate proteinima i ugljenim hidratima, kao i vitaminima A, B, C i mineralima (kalcijum, gvožđe, fosfor). Poboljšavaju cirkulaciju, služe kao analgetik i koriste se u borbi protiv temperature i prehlade.
Klice Bele Slačice se koriste kao začin u mladom siru i salatama. Imaju oštar ukus, ali ne kao klice crne slačice.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Crne Slačice su bogate proteinima i ugljenim hidratima, sadrže vitamin A, B, C i minerale (kalcijum, gvožđe, fosfor).Poboljšavaju cirkulaciju, služe kao analgetik i koriste se u borbi protiv temperature i prehlade.
Klice Crne Slačice se koriste kao začin u mladom siru i salatama. Zbog mnogo oštrijeg ukusa od klica bele slačice, preporučuje se onima koji vole ljutu hranu.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Rukole su bogate vitaminima A i C, kao i mineralima kao što su kalcijum, gvožđe, fosfor i magnezijum. Imaju diuretičko i anti-skorbutno dejstvo, pročišćavaju krv. Stimulišu oporavak organizma.
Klice Rukole imaju oštar ukus i koriste se kao začin u salata i hladnim pastama, ili sa kanapeima i sirom zajedno.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 3-4 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Cvekle jačaju odbrambeni mehanizam organizma i imaju povoljan efekat na digestivni trakt i detoksikaciju zahvaljujući visokom sadržaju kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, natrijuma, cinka, sumpora i vitaminima A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, C, E, PP. Iako imaju samo nekoliko kalorija, osvežavaju i pomažu pri lečenju zapaljenja digestivnog trakta.
Klice Cvekle su crvene i imaju prijatan ukus. Koriste se za salate i kanapee. Mogu se koristiti i za pripremu šejkova i pirea od povrća.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Kres Salate su bogate vitaminima A, B1, B2, B3, C i D, niacinom i mineralima (kalcijum, fosfor). Pročišćavaju krv i imaju diuretičko dejstvo. Veoma su efektivne u borbi protiv anemije, bronhitisa i reume. Protivotrov su za nikotin.
Klice Kres Salate imaju veoma tipican ukus koji je blago ljut i prijatan. Koriste se kao začin za salate i kuvanu ribu, za pripremu sosova i kanapea.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 3-4 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1: 5 što znači da če klice porasti u volumenu 5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.
Klice Mungo Pasulja su bogate proteinima, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom i vitaminima (B1, B2, B3, B12, E, A, C). Pomažu u regulisanju holesterola, pročišćavaju krv i jetru.
Klice Mungo Pasulja bi trebalo konzumirati kuvane na pari ili kuvane nekoliko minuta. U mediteranskoj dijeti se koriste kao zamena za meso. Imaju sladak ukus, sa malom dozom gorčine.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:2 što znači da če klice porasti u volumenu 2 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru. Pre upotrebe klice termički obraditi.
Klice Vlašca bogate su vitaminima A, B, C, E i mineralima, posebno kalcijumom, fosforom, gvožđem, sumporom i magnezijumom. Imaju lekovito dejstvo, pomažu u regulisanju holesterola i jačaju odbrambeni mehanizam organizma, imaju dobro antiseptičko dejstvo i koriste se kao slab laksativ.
Klice Vlašca se koriste kao začin, u salatama, mesu i ribi, poboljšavaju ukus supama, omletu i palenti, a dodaju se neposredno pred služenje.
Seme bi trebalo naklijavati na tamno i prozračno mesto prva 3-4 dana, a posle toga može se izneti na indirektnu sunčevu svetlost, kako bi klice dobile zelenu boju. Najpovoljnija temperatura za naklijavanje semena je između 18°C i 21°C . Važno je ispirati seme 2-3 puta svakodnevno tokom naklijavanja kako bi se održala vlažnost zbog klijanja i sprečilo pojavljivanje plesni.
Ovo seme daje prinos odprilike 1:4,5 što znači da če klice porasti u volumenu 4,5 puta više od količine semena koju ste upotrebili. Klice spremne za ishranu mogu se čuvati nekoliko dana u plastičnoj kesi ili posudi u frižideru.Pre upotrebe klice oprati. Mogu se konzumirati sveže.