Potapanjem semena aktiviraju se enzimi koji započinju proces stvaranja biljke. Tim procesom se naglo povećava količina upravo onih enzima koje inače u ustima razgrađuju skrob i šećer, čime počinje proces varenja hrane. U proklijanom semenu enzimi su u savršeno čistom obliku.
Klice su bogat izvor vitamina, posebno u vodi topivi vitamin C i najveći deo B-kompleksa. Sadržaj vitamina drastično se povećava tokom klijanja (vitamin E, karoten (provitamin A), vitamin K i dr.). U klicama, koje su još živa hrana što raste u trenutku kada se konzumira, vitamini se i dalje stvaraju.
Pri klijanju, proteini u semenu se razlažu na svoje osnovne aminokiseline što ih čini lakšim za iskorišćavanje i bez štetnih amonijačnih jedinjenja. Količina aminokiselina u klicama se povećava na račun ugljenih hidrata i masnoća.
Tokom klijanja minerali se vežu za proteine, što telu olakšava njihovu apsorciju. To važi i za alkalne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkalizuju telo i štite ga od bolesti.
Sadržaj esencijalnih masnih kiselina takođe buja pri klijanju. U procesu klijanja povećava se količina nezasićenih na račun zasićenih masnih kiselina.
Klice su takođe dobar izvor vlakana. Oni su najvažniji u procesu varenja hrane i mršavljenja, jer se vežu na masti i toksine u telu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.