Pripremite Super hranu

izvrsnog ukusa i punu hranljivih materija

Pripremajte tegle sa klicama svakog dana, jednostavno je i lako. Izaberite vrstu semena po svom ukusu i dodajte klice u svakom jelu, od salata do sendviča. Mala količina klica obogatiće vaše jelo visoko hranljivim materijama i pojačaće njegov ukus i teksturu. Uz klice tokom cele godine imaćete sveže i zdrave namirnice.

Klice mogu biti dodatak svakom jelu. Uz malo mašte dobićete stotinu kombinacija različitih jela sa klicama.

Klice povrća su salata same po sebi, pa mogu biti dodatak raznim salatama, ribama i pitama. Napravite omiljeni sendvič i dodajte mu klice alfalfe, rotkvice ili slačice. Supama dodajte šaku klica mungo pasulja ili sočiva neposredno pre kraja kuvanja. Klice pšenice, sveže ili sušene, biće odličan dodatak u pripremi hleba, raznih peciva i slatkih jela.




Salata od kruške i klica mrkve

Sastojci

- 2 kruške (ne prezrele)
- 40 gr kačkavalja
- 40 gr klica mrkve
- 30 gr extra virgin maslinovog ulja
- 100 gr kukuruza šećerca
- Balsamico sirće
- Sok limuna
- So

Priprema

Kruške oljuštiti i iseći. Posuti limunovim sokom kako bi kruške zadržale boju i svežinu. Izmešati sve sastojke u činiji i ukrasiti po želji. Servirati sa hlebom.

Leblebije sa ruzmarinom i brokoli klicama

Sastojci

- 300 gr prokuvanih leblebija
- 50 gr brokoli klica
- 1 čen belog luka
- Ruzmarin, sitno mleven
- Extra virgin maslinovo ulje
- So

Priprema

Ivicu činije protrljati čenom belog luka, toliko da ostavi miris. Tople leblebije preliti uljem, dodati brokoli klice, ruzmarin i so. Servirati sa grilovanim rebrima.

Prolećna salata sa klicama lucerke

Sastojci

- 1 kuvano jaje
- 50 gr maslačka
- Salata (Baby leaf)
- 10 gr vlašca
- 50 gr alfalfa klica
- Extra virgin maslinovo ulje
- sok limuna
- so

Priprema

Pripremiti mešanu salatu od maslačka, salate i alfalfa klica. Napraviti preliv od soli, limunovog soka i maslinovog ulja. Dekorisati kuvanim žumancetom. Preporučuje se svakodnevno konzumiranje u toku proleća.

Gorgonzola kanapei sa klicama crvenog kupusa

Sastojci

- 5 malih zemički
- 100 gr gorgonzola sira
- 30 gr klica crvenog kupusa
- 10 latica žute ruže (ne tretirane)

Priprema

Preseći zemičke na pola, premazati gorgonzola sirom i posuti klicama crvenog kupusa. Dekorisati laticama žute ruže. Servirati uz čašu crvenog vina.

Hrskava salata sa pšeničnim klicama

Sastojci

- 200 gr hrskave salate (endivija, beli kupus)
- 10 gr pečenih i mlevenih pistaća
- 30 gr pšeničnih klica
- Extra virgin maslinovo ulje
- limunov sok
- so

Priprema

U činiji izmešati sve sastojke, preliti sokom limuna, maslinovim uljem i posoliti. Služiti u tortilji.

Testenina sa pesto sosom i klicama sočiva

Sastojci

- 150 gr testenine, spiralne
- 50 gr klica sočiva
- 50 gr pesto sosa

Priprema

Kuvati testeninu u slanoj vodi pa 3 minuta pre kraja kuvanja, dodati klice sočiva. Procediti i preliti pesto sosom. Služiti u zagrejanoj posudi.

Klice bele slačice sa krem sirom

Sastojci

- 300 gr krem sira
- 50 gr klica bele slačice
- So
- Biber

Priprema

Izmešati sve sastojke, služiti sa toplim tost hlebom i sečenom pršutom.

Špagete sa belim lukom, maslinovim ulje i klicama crne slačice

Sastojci

- 350 gr špageta
- 80 gr extra virgin maslinovo ulje
- 4 mlevena čena belog luka
- 50 gr klica crne slačice

Priprema

Propržiti beli luk na maslinovom ulju na niskoj temperaturi. Dodati kašiku vode. Skuvati špagete u slanoj vodi, procediti i preliti uljem, belim lukom i posuti klicama crne slačice. Pre služenja posuti parmezanom.

Krem sir sa klicama kres salate

Sastojci

- 150 gr krem sira
- 10 cherry paradajza
- 30 gr klica kres salate
- 20 malih čaša
- 20 malih viljušaka

Priprema

Preseći paradajz na pola, pa jednu polovinu staviti na dno čašice. Staviti malo sira na paradajz i malo klica kres salate. Poslužiti.

Šejk od klica cvekle za gašenje žeđi

Sastojci

- 50 gr klica cvekle
- 200 gr oljuštenog krastavca
- 1 kašika limunovog soka
- listići nane

Priprema

Sastojke iseckati u blenderu i poslužiti sa kockicama leda i listićima mente. Ako želite, možete dodati i prstohvat soli.

Testenina sa klicama mungo pasulja u paradajz sosu

Sastojci

- 200 gr paradajz sosa
- 100 gr klica mungo pasulja
- 30 gr parmezana

Priprema

Kuvati klice u paradajz sosu 3-4 minuta. Ovim sosom prelijte vašu omiljenu testeninu. Servirati sa narendanim parmezanom.

Slatka salata sa klicama kupusa

Sastojci

- 1 šolja klica kupusa
- 1/2 šolje iseckanog ananasa
- 1/2 šolje belog grožđa - iseckanog
- 1/2 šolja jogurta
- 1/4 šolja majoneza
- 1 kašika senfa
- So po želji

Priprema

Izmešati klice sa voćem u velikoj činiji. Izmešati ostale sastojke i posuti preko klica i voća. Lagano promešati.

Morska riba sa klicama vlašca

Sastojci

- 100 gr filea morske ribe, tanko sečene
- 30 gr klica vlašca
- 1 paradajz, sečen na kockice
- 10 gr morske soli
- 50 gr extra virgin maslinovo ulje
- Malo limunovog soka
- 1 ljuta paprika, sečena na tanke kolutove

Priprema

Stavite ribu na veći poslužavnik. U avanu napraviti preliv od paradajza, soli, maslinovog ulja i malo limunovog soka, kako bi se dobio sos kojim ćete preliti ribu. Ukrasiti klicama kineskog vlašca i kolutovima ljute paprike. Poslužiti sa tost hlebom.

Šarena testenina sa kuvanom šunkom i klice rotkvice

Sastojci

- 300 gr šarene testenine
- 80 gr kuvane šunke, iseckane na kockice
- 50 gr klice rotkvice
- 50 gr otopljenog neslanog putera
- 50 gr mladog sira

Priprema

Otopite puter u tiganju, dodati šunku, poklopiti i kuvati na nižoj temperaturi. Dodati sir i dve kašike vode. Skuvati testeninu u slanoj vodi, pa je procediti ali ne skroz. Dodati testeninu u tiganj i kuvati na jačoj vatri. Služiti u zagrejanoj posuti, ukrašeno klicama kineske rotkvice.

Morska riba sa klicama japanske rotkvice

Sastojci

- 300 gr izmiksane ribe kuvane na pari
- 100 gr klica japanske rotkvice
- 1 krastavac, isečen na tanke trakice
- 1 paradajz, iseckan na kockice
- So
- Biber
- Extra virgin maslinovo ulje
- 1 čen luka

Priprema

Izmešati toplu izmiksanu ribu sa klicama i trakicama krastavca. Pripremiti preliv od ulja, paradajza, soli i bibera. Preliti ribu i služiti na velikom tanjiru.

Prikaži ostale recepte

ul. Milana Predića br. 20

11000 Beograd, Srbija

tel: +381 11 286 11 87

office@semesemena.co.rs